ΔΙΑΦΟΡΑ

Wonderwall Music
30/03/15

Ένα soundtrack άλμπουμ του George Harrison που κυκλοφόρησε το 1968. Ο George Harrison με αυτό το άλμπουμ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Beatle που κυκλοφόρησε προσωπική δισκογραφική δουλειά. Αφορμή για το άλμπουμ στάθηκε η πρόταση του σκηνοθέτη Joe Massot στον Harrison να συνθέσει το soundtrack της ταινίας του, Wonderwall (1968). Ο Harrison αρχικά δίστασε, αλλά τελικά συμφώνησε όταν του υποσχέθηκε ο Massot οτι θα παίξει στην ταινία οτιδήποτε και να 'γράψει' ο Harrison. Έτσι, προέκυψε ένα experimental άλμπουμ με επιρροές από avant-garde, φολκ και ψυχεδελικό ροκ, αλλά κυρίως από ινδική μουσική, στην οποία είχε εμβαθύνει ο Harrison μετά από την επίσκεψή του στην Ινδία με τους Beatles, το 1968.
Στο άλμπουμ, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο Ringo Starr και ο Eric Clapton, με τα ψευδώνυμα Richie Snare και Eddie Clayton, αντίστοιχα.
Ακόμη, λέγεται οτι εμπνευσμένοι από τον τίτλο του άλμπουμ, οι Oasis έγραψαν το διάσημο κομμάτι τους 'Wonderwall'.
Τέλος, το 'Wonderwall Music' ήταν καθοριστικό στο να 'βγει' η ινδική μουσική από το μυαλό του Harrison (καθώς εκπληρώθηκε στο άλμπουμ), να παρατήσει το σιτάρ και να επανέλθει ξανά το ενδιαφέρον του ολοκληρωτικά στην κιθάρα, όπου στη συνέχεια της καριέρας του με τους Beatles έλαμψε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια μουσική συνεισφορά του στο αριστουργηματικό άλμπουμ Abbey Road (1969).

Το Wonderwall Music είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ταξιδέψουμε από το Λονδίνο ως τη Βομβάη μέσα από μουσικές πεδιάδες, πόλεις και βουνά, που με αυτό το άλμπουμ ο George Harrison κατάφερε να διασχίσει ελεύθερα.

Κομμάτια του άλμπουμ που προσέξαμε λίγο παραπάνω: Drillin a home, Ski-ing, Gat Kirwani, Wonderwall to be here, On the bed, Red lady too, Greasy legs.Γιώργος Βλαχάκης

Facebook Share