ΔΙΑΦΟΡΑ

«Εσύ σε ποιο ροκ μουσικό κίνημα θα θελες να ανήκεις?»
02/05/2013

Punk (Late 70s – Early 80s)
Είσαι παιδί εργατικής οικογένειας από το Λονδίνο ή το Manchester. Γιος ανθρακωρύχου, θύμα της μάστιγας του αδυσώπητου Θατσερισμού. Νιώθεις την ανάγκη να εκφράσεις την οργή σου μέσα από τη μουσική, χωρίς να έχεις την ανάλογη παιδεία. Σε αντίθεση με τα progressive groups της εποχής που επιδίδονται σε δαιδαλώδεις μελωδίες, οι γνώσεις σου είναι όλες κι όλες 3 ακόρντα. Δε σε νοιάζει. Πιάνεις μια κιθάρα, «φτύνεις» το θυμό μέσα από τους στίχους σου κι επιτίθεσαι στο σύστημα. Ξυρίζεις το κεφάλι σου αφήνοντας ένα λοφίο στη μέση θυμίζοντας Μοϊκανό, υψώνεις το μεσαίο δάκτυλο στις δισκογραφικές και λες τη λέξη fuck για πρώτη φορά στη δημόσια τηλεόραση. Κάνεις τη –σύντομη όπως θα αποδειχθεί- επανάσταση σου. Το σημαντικότερο: απέδειξες ότι μουσική μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε, χωρίς να προέρχεται από κάποιο μεγάλο σαλόνι.
Ενδεικτικά Groups: Sex Pistols, Clash, Crass.Hard Rock (mid-late 80s)
Γεννήθηκες σε κάποιο προάστιο της California. Είσαι ένα κακομάθημενο που από μικρό άρχισε να γρατζουνά μια ακριβή ηλεκτρική κιθάρα. Εκμεταλλεύεσαι το γεγονός ότι είσαι εμφανίσιμος (μιας ο μεγαλοεπιχειρηματίας πατέρας σου παντρεύτηκε μοντέλο ή ηθοποιό) για να πουλήσεις σταριλίκι. Κάνεις το μαλλί σου περμανάντ και βάζεις make-up. Αυτό δε μειώνει στο ελάχιστο τον ανδρισμό σου, καθώς οι γκόμενες κάνουν σαν τρελές για να περάσουν έστω μια βραδιά μαζί σου, ενώ όλοι οι άντρες σε ζηλεύουν. Καβαλάς Harley, σνιφάρεις κόκα, περιοδεύεις με ιδιωτικό jet κι έχεις αμέτρητες groupies. Ζεις το απόλυτο American Dream.
Ενδεικτικά Groups: Guns 'n' Roses, Motley Crue, Van Halen.Grunge (Early 90s)
Μεγαλώνεις στο Seattle, την πόλη που έβγαλε τον Hendrix. Έχεις βαρεθεί τα disco μπιμπλίκια της δεκαετίας του 80 κι έχεις ανάγκη να γυρίσεις πίσω στις ρίζες. Ξεσηκώνεις την ωμότητα του punk και της προσθέτεις μια (κάποια) μελωδία και μπόλικο συναίσθημα. Οι στίχοι σου είναι απλοί, μιλούν για καθημερινά προβλήματα, όχι για παραμυθένιους ή φανταστικούς κόσμους. Σε αυτούς καταφεύγεις μέσω της ηρωίνης. Φοράς καρό πουκάμισα και σκισμένα τζην. Γίνεσαι κονκάρδα στα εφηβικά μπουφάν, ενώ οι ήχοι από το distortion του ενισχυτή σου συντροφεύουν αμέτρητα παιδιά της γενιάς σου. Ξαφνικά γίνεσαι το επίκεντρο όλου του κόσμου γνωρίζοντας τη rock στα pop ακροατήρια. Ανήκεις σε μια φυλή με ημερομηνία λήξης, τα σημάδια της οποίας, όμως, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μουσική.
Ενδεικτικά Groups: Nirvana, Pearl Jam, Mother Love Bone.
Γιώργος Καρακασίδης

Facebook Share